Zwanger zijn en reizen met het vliegtuig: het kan een spannende combinatie zijn. Toch zijn er een paar dingen waar je goed over na moet denken voordat je die vliegtickets boekt. Bijvoorbeeld, hoe ver ben je in je zwangerschap? Luchtvaartmaatschappijen hebben vaak verschillende regels afhankelijk van het trimester waarin je zit. Dus, even een check doen voordat je boekt, kan geen kwaad.

Verder is het belangrijk om te weten hoe lang de vlucht is. Lange afstandsvluchten kunnen best zwaar zijn als je zwanger bent. Denk aan het zitten voor lange periodes en de beperkte ruimte om je benen te strekken. Misschien is het beter om een kortere vlucht te kiezen of zelfs meerdere tussenstops in te bouwen zodat je wat vaker kunt bewegen.

En dan is er nog het weer. Ja, het weer! Vliegen naar een tropische bestemming kan heerlijk zijn, maar als je zwanger bent, kun je misschien beter bestemmingen met extreem hoge temperaturen vermijden. Het laatste wat je wilt, is oververhit raken en uitdrogen. Dus, even nadenken voordat je boekt kan veel ongemak voorkomen.

Wat je moet weten over vliegmaatschappijen en zwangerschap

Beleid per trimester

De regels van luchtvaartmaatschappijen kunnen behoorlijk variëren als het gaat om zwangere passagiers. In het eerste trimester is er meestal weinig aan de hand. De meeste maatschappijen laten je zonder problemen vliegen. Maar toch, altijd even checken voor de zekerheid.

Het tweede trimester wordt vaak gezien als de beste tijd om te vliegen. Je hebt waarschijnlijk minder last van misselijkheid en je buik is nog niet zo groot dat het oncomfortabel wordt. Maar let op: sommige maatschappijen willen dat je een medische verklaring hebt waarin staat dat je fit genoeg bent om te vliegen.

Het derde trimester kan wat tricky worden. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben restricties vanaf hoeveel weken mag je niet meer vliegen zwangerschap. Ze willen geen risico nemen dat je gaat bevallen tijdens de vlucht. Het kan dus zijn dat je een doktersverklaring moet overleggen of zelfs helemaal niet meer mag vliegen. Altijd goed om dit van tevoren te controleren.

Comfortabel en gezond blijven tijdens de vlucht

Eén van de belangrijkste dingen tijdens een vlucht is comfortabel blijven. Neem bijvoorbeeld een nekkussen mee en draag losse, comfortabele kleding. Niets is zo irritant als strakke kleren die knellen als je al niet lekker zit.

Daarnaast is hydratatie superbelangrijk. Drink veel water en vermijd cafeïne en alcohol. Die kunnen namelijk uitdrogen en dat wil je niet hebben tijdens een lange vlucht. En vergeet niet af en toe op te staan en een stukje te lopen om de bloedsomloop in gang te houden.

En dan hebben we nog de voeding. Zorg dat je gezonde snacks bij de hand hebt. Denk aan noten, vruchten of granenrepen. Het eten in het vliegtuig is vaak niet echt gezond en het laatste wat je wilt is maagproblemen tijdens de vlucht.

Tips voor het inpakken van je handbagage

Handbagage inpakken als je zwanger bent vraagt om wat extra planning. Allereerst, zorg dat alle belangrijke documenten binnen handbereik zijn: paspoort, medische verklaringen en contactgegevens van je arts bijvoorbeeld.

Pak ook wat essentials in voor comfort tijdens de vlucht. Een nekkussen, een dekentje en misschien wat compressiekousen kunnen echt wonderen doen voor je comfortniveau. En vergeet natuurlijk niet wat snacks en een hervulbare waterfles mee te nemen.

Daarnaast is het slim om een kleine EHBO-kit mee te nemen met bijvoorbeeld paracetamol, pleisters en eventueel medicijnen die je nodig hebt tijdens de zwangerschap. Je weet maar nooit wat er onderweg kan gebeuren, dus beter goed voorbereid zijn.

Na de landing: zorg voor jezelf en je baby

Na een lange vlucht ben je waarschijnlijk moe en misschien zelfs een beetje gestrest. Dus neem even de tijd om bij te komen voordat je aan de volgende etappe van je reis begint. Zoek een rustige plek op waar je even kunt zitten en wat kunt drinken.

Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt na de vlucht. Probeer niet meteen van alles te ondernemen, maar neem eerst even de tijd om aan te komen op bestemming en acclimatiseren. Je lichaam heeft tijd nodig om bij te komen van de reis.

Tenslotte, blijf goed luisteren naar je lichaam tijdens de hele reis. Als iets niet goed voelt of als je ergens zorgen over hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een arts of verloskundige ter plaatse.