Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om zelf aan de slag te gaan. Ze schrijven zich in bij de kamer van koophandel en zeggen hun baan op. Maar alhoewel het natuurlijk een fantastisch avontuur is om eigen baas te zijn, brengt het ondernemerschap natuurlijk ook zekere risico’s met zich mee. Er zijn bepaalde financiële valkuilen die je wilt voorkomen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste tips om als zzp’er er financieel sterk voor te staan.
Voldoende geld voor belastingen
Wanneer je in loondienst werkt dan krijg je loon waar al belastingen over zijn afgedragen. Dit betekent dat je dit geld vrij te besteden hebt. Als zzp’er is dit een heel ander verhaal. Over het verdiende geld moet nog inkomstenbelasting betaald worden. Ook zijn de meeste ondernemers btw-plichtig en dat betekent dat je ook elke drie maanden btw-belasting moet afdragen. Om die reden is het belangrijk dat je nooit geld uitgeeft dat je eigenlijk nog aan de belastingdienst moet afdragen. Door ongeveer 20% tot 30% van je inkomsten te reserveren als belasting dan kom je aan het einde van het jaar niet voor vervelende verassingen te staan. Je kunt zelfs een aparte rekening hiervoor openen.
Vergeet je pensioen niet
Bij de meeste werkgevers krijg je een pensioenregeling. Maar als zzp’er zul je dit zelf moeten regelen. Je wilt voorkomen dat je op pensioenleeftijd alleen maar je AOW beschikbaar hebt. Daarom is het verstandig om nu alvast geld opzij te zetten voor later. Er zijn verschillende regelingen vanuit de overheid om sparen voor je pensioen fiscaal aantrekkelijk te maken. denk bijvoorbeeld aan de fiscale oudedagsreserve voor ondernemers.
Ga geen grote financiële verplichtingen aan
Wanneer je als zzp’er begint is de kans heel groot dat je voor een bepaalde periode grote inkomstenverschillen hebt. De ene maand verdien je meer dan genoeg, de andere maand zit je krap bij kas. Daarom is het belangrijk om een reserve te hebben zodat je niet plotseling de boodschappen niet meer kunt betalen. Ook wil je geen grote financiële verplichtingen aangaan. Het afbetalen van een dure auto of een dure woning kan plotseling lastig worden als je een onverwachte slechte paar maanden hebt. Als je een auto nodig hebt om naar klanten te gaan kun je in dat geval beter kiezen voor bijvoorbeeld een short lease. Zeker een shortlease zakelijk is flexibel en makkelijk opzegbaar wanneer je krap bij kas zit en de lease niet meer wilt of kunt betalen. Door financieel flexibel te blijven heb je ook meer rust en ruimte om aan je bedrijf te werken.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.